Všechny články

Estrogenová dominance je špatně, to už jsme si řekli a také to, že během života postihuje víc jak 75% žen. A také už jsme si řekli, že je možné jakoukoli hormonální disbalanci řešit alternativně pomocí bylin a doplňků, tedy skutečně řešit, ne jenom, jak to dělají lékaři, problém zamaskovat a ve finále prohloubit problém pomocí syntetických hormonů....

Shrnu-li to, co se zde snažím postupně vysvětlovat, pak mi nezbývá, než konstatovat, že toto video shrnuje moje vidění současného zásadního problému gynekologie a přístupu žen.

Paní Gabrielu Tuatti jsem ve svém blogu již zmínil. Žena, které lékaři diagnostikovali v mládí endometriozu a oznámili jí, že nebude moc mít nikdy děti a doporučili ji podstoupit hysterektomii s oboustrannou adnexektomií. Ona se s jejich verdiktem neztotožnila, vzala své zdraví a zodpovědnost za něho do svých rukou a dnes má dva syny, přirozeně...

Jednoznačně mohu potvrdit, že aplikace progesteronového krému dle doporučeného použití a u žen s cyklem dle mazacích kalendářů, u žen bez cyklu 3 týdny a týden vynechat prokazatelně zvyšuje hladinu progesteronu v těle.

Třetí měsíc "kůry" nám vyšel na prosinec. Nedávali jsme si zbytečné cíle a nakonec i po konzultaci s poradci na výživu jsme neočekávali žádné změny, protože konec roku bývá fyziologicky přirozeným obdobím ukládání zásob. Také pohybová aktivita byla snížena vzhledem k blížícímu se shonu okolo Vánoc a přerušovaný půst byl několikrát porušen.

Další zdravotní problém, vedoucí až k hysterektomii, mohou být buněčné změny na čípku. A bohužel, řadu problémů vám může způsobit sám lékař. Tak zvaný stěr je vlastně odebrání kousku sliznice čípku. To samo o sobě není nebezpečné. Problém je v tom, že vás lékař neponaučí, že byste se 4 týdny po stěru měly vyvarovat nechráněného pohlavního styku.

Druhý měsíc nelze považovat za úspěch, úbytek na váze je pouze 1 kg. Lze to i přičíst podstatně nižší pohybové aktivitě, z důvodů pracovního vytížení a také přerušovaný půst byl několikrát porušen. Také jsme konzultovali problém s jednou specialistkou na zdravou výživu a ta nám sdělila, že hubnutí na podzim je celkově problematičtější.

Narazil jsem na úžasné video, které velice srozumitelně popisuje vznik estrogenové dominance, proč tomu tak je, co k tomu přispívá a co se s tím dá dělat. Všem ženám vřele doporučuji věnovat těchto 51 minut.

Stále zde mluvíme o hormonech, tedy o pohlavních hormonech, jejich úloze, posílení, potlačení a ještě jsme si neřekli, jak to vlastně v těle funguje.

© 2023 Cestovatel Tom, Václavské náměstí 1, Praha, 110 00
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky